Veš, kaj so nišni parfumi?

Prepričana sem, da marsikdo ne ve, kaj so (niche, izg: niš) nišni parfumi. Nič presenetljivega, saj lahko pri nas v stik s tem prideš predvsem prek naročanja s spletnih strani (zdaj delno tudi v Ljubljani!), pogosto pa je nakupovanje na slepo lahko velika in v tem primeru zelo draga napaka. A pojdimo lepo po vrsti …

Ker danes vsak mora vedeti, kaj so nišni parfumi!

niche parfumi
(Foto: notino.si)

Izraz niche pomeni niša. Gre za nekaj, kar je posebno. Nišni parfumi so torej zelo ekskluzivne, izjemne, originalne in individualne dišave. Če uporabim analogijo s področja mode, so ti parfumi “haute couture” kozmetične industrije.

Dolgoletna tradicija, mojstrski proces proizvodnje, najbolj dragocene naravne sestavine, luksuzne stekleničke, obogatene z dragimi kamni, izjemne umetniške kompozicije in presenetljivo dolga vzdržljivost. To so (niche) nišni  parfumi.

In zakaj so tako posebni? 

Nišni parfumi se od klasičnih razlikujejo predvsem v tem, da so proizvedeni v omejenih izdajah. Proizvajalci teh “remek del” nadaljujejo tradicijo obrti, kar pomeni, da lahko priprava enega samega parfuma traja desetletja. Svetovno najbolj priznane parfumske hiše so pogosto družinska podjetja, kjer se skrivnosti mešanja vonjev prenašajo iz roda v rod.

S proizvodnjo je tesno povezana sestava dišave. Nišni parfumi so sestavljeni iz najbolj dragih sestavin, kot so na primer damaščanska vrtnica, oud les iz Laosa, listki jasmina, iris iz francoskega Grasse, ambra ali srebrno kadilo. Ti so uvoženi iz različnih delov sveta. Redkost teh sestavin tako neposredno vpliva na cene parfumov, ki so bistveno višje od dišav priznanih modnih hiš. Tako je, kot pri vsakem drugem luksuznem blagu – včasih je bolje plačati več za tako edinstven izdelek.

niche parfumi

Okej,  kje lahko kupiš “niche” parfume?

Nišni parfumi so lahko dostopni v tujini v luksuznih trgovinah, kjer imajo ponavadi omejen sortiment. Postopek pridobitve dovoljenja za prodajo nišnih parfumov je zelo zapleten, zato blagovne znamke teh dragocenih dišav skrbno izbirajo, kje ponujajo svoje izdelke.

Ampak, pazi to! Tudi pri nas jih lahko dobiš, in sicer v Ikona Art Perfumery v Ljubljani.

Lahko jih naročiš tudi prek spleta. (En ples veselja za povezanost!) Tu definitivno najdeš večjo izbiro niche parfumov – na enem mestu in to po nižjih cenah. In to ni edina prednost. Na notino.si namreč nudijo nešteto 2ml vzorcev z razpršilcem, ki jih lahko naročiš in doma v miru stestiraš, da lahko potem izbereš pravo nišno dišavo zase. Glede na to, da so precej drage, je ta možnost zelo dobrodošla.

Poleg vzorcev na notino.si najdeš na stotine najbolj uspešnih niche dišav blagovnih znamk kot  so Creed, Amourage, Montale, Escentric Molecules, Penhaligon’s in drugih.

niche parfumi

Če te zanima, kaj je v svetu nišnih dišav “in”, potem je to zadnja omenjena blagovna znamka. Ustanovljena je bila v Angliji že leta 1870, in od takrat ustvarja izvirne dišave za najbolj zahtevne stranke. V ponudbi Penhaligon’s lahko najdeš resnično razkošne parfumske in toaletne vode, mila, gele za prhanje, kreme za telo in moško kozmetiko za britje brez primere.

Nišni parfumi so torej za vse, ki ljubite razkošje, originalne in kakovostne dišave, poleg tega pa želite biti drugačni. So tudi odlično luksuzno darilo, če želiš nekoga presenetiti in ji/mu podariti nekaj nenavadnega, saj so niche parfumi pravo umetniško delo.

*Povzeto po zapisu s spletne strani notino.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja