Slovenska literatura od A do Ž nasmejala vse prisotne

Slovenska literatura od A do Ž
Slovenska literatura od A do Ž, premiera predstave (foto: Miro Majcen)

Za porast zanimanja za slovensko literaturo so poskrbeli v Špas teatru z novo gledališko uspešnico Slovenska literatura od A do Ž. Če pogledamo v kazalo in preberemo, da je tekst napisal duhoviti Jure Karas, režijsko taktirko prevzel Primož Ekart, na odru pa se v vsej svoji odličnosti predstavi Lado Bizovičar, v družbi Jaše Jamnika in Jerneja Čamplja, je smeh o šesti umetnosti zagotovoljen.

Slovenska literatura od A do Ž
Novo predstavo so pripravili sami mojstri komedije. (Foto: Miro Majcen)

Po odzivih publike sodeč je rojena nova uspešnica. Mojstru komedije Ladu na odru preprosto ne zmanjka. Ne zmanjka mu humorja, ponovno je presenetil z odličnim petjem in plesom, prostor samozavestno obvladuje in se z lahkoto prelevi v najrazličnejše vloge, izvrstno pa ga dopolnjujeta tudi Jaša Jamnik in Jernej Čampelj.

Slovenska literatura od A do Ž
Komentator Andrej Stare, plesalci Plesnega mesta in Akademski pevski zobr Tone Tomšič (Foto: Miro Majcen in Mare Vavpotič)

Ker Slovenci premalo beremo (glavni razlog za to naj bi bilo pomankanje časa), vsi trije skupaj občinstvu predstavijo slovensko literaturo od črke A pa vse do Ž. A kot Abecednik, B kot Biblija, C kot Cankar … pa vse tja do Z kot Zdravljica in Ž kot Župančič. Ne, dejansko to ni suhoparen literarni večer, ampak sproščena komedija, ki se dotakne marsikaterega slovenskega literata na poseben način in na trenutke zadiši celo po literarnem mjuziklu.

Dodatno so dogajanje na odru popestrili – legendarni športni komentator Andrej Stare s komentiranjem teka za vozom Cankarjeve Francke na Vrhniškem klancu, plesalci Plesnega mesta, ki so s plesom vnesli veselje v resne teme revščine in realizma ter Akademski pevski zbor Tone Tomšič, ki je skupaj z Ladom odpel priredbo slovenske himne.

Slovenska literatura od A do Ž
Urška Alič in Jan Plestenjak (Foto: Mare Vavpetič)

Smeh se je razlegal po dvorani skozi celotno predstavo, ki je tako kot prvi del trilogije – Slovenska muska od A do Ž, nastala v produkciji Špas teatra. Navdušena publika je nastopajoče nagradila z bučnim aplavzom, ki je kar nekaj časa odmeval po Cankarjevem domu.  Očitno bo šla tudi ta predstava po poti svoje predhodnice, česar se veseli tudi direktorica Špas teatra Urška Alič, ki je ekipo in povabljene goste po predstavi povabila v Dvorni bar, kjer se je še naprej filozofiralo o literaturi. Tisti, ki nasmeji tudi največje knjižne molje.

Na premieri smo opazili tudi veliko nasmejanih obrazov znanih Slovencev. Predstavo so si tako ogledali igralci Jonas Žnidaršič, Mario Ćulibrk, Ranko Babič, Domen Valič ter igralke Ana Marija Mitić, Maja Martina Merljak ter Lucija Čirović, programski direktor POP TV Branko Čakarmiš, televizijski voditelj Peter Poles, glasbeniki Jan Plestenjak, Grega Skočir, Aleš Uranjek ter člani skupine Laibach, plesalca Ana Klašnja in Miha Krušič ter mnogi drugi.

Slovenska literatura od a do ž

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja