S čim vse nas sodelavci živcirajo

sodelavci

Ne glede na to, ali delaš nekaj, kar te veseli, ali pa garaš nekje, ker pač potrebuješ šuške za preživetje … v vsakem primeru imaš najverjetneje okoli sebe nekaj sodelavcev, s katerimi se moraš vsaj v času opravljanja dela vsaj na približno razumeti. Aaampak velikokrat enostavno ne gre. Tudi če si najbolj prijazna in zen oseba na tem planetu, se najde kak posameznik, kateremu sicer ne želiš nič žalega, a bi raje videl/a, če ga v tvoji bližini sploh ne bi bilo. Recimo nikoli.

sodelavciKer sem bila na številnih delovnih mestih in sem se znašla tako na eni, kot na drugi stani (živcirali so mene in jaz sem provocirala nazaj), me je zanimalo, kaj imajo o tem povedati moji prijatelji in znanci. Zato le preleti seznam, s čim vse nas sodelavci živcirajo, in preveri, če nisi slučajno tudi ti kdaj med temi. Saj veš, prvo je treba počistiti pred svojim pragom.

Med vsemi odgovori se je presenetljivo na prvem mestu največkrat znašel neprijeten telesni vonj. Ne tisto, ko ima človek toliko dela, da pač zašvica in dezodorant posledično “popusti pritisku”. S tem ni nič narobe, saj smo vsi samo ljudje. Govora je o neznosnih vonjavah, katere posledica je – in to ponavadi kar vsi v prostoru čutimo – neuporaba vode in mila. Tisto, ko sploh nočeš razmišljati o tem, kolikokrat na mesec se oseba, če sploh, spravi pod tuš in kaj vse živega raste na tem telesu. In še, kaj se potem dogaja z oblačili … ughh.

“Imamo eno pridno in prijazno sodelavko, ampak … smrdi. Ob 7 :10 pride močno smrdeča, ne vem, po švicu, po hrani, po ne vem čem vse. Vsi se odmikajo, ko gre ona mimo. Tudi, če je ne vidiš, veš, da je bila tu, ker vonj ostane še nekaj časa. Tudi njena pisarna smrdi sto na uro, tudi če je ona dopustu. Drugače ful pridna, zanesljiva, ampak … groza,” je zapisala ena od vprašanih.

cd izdelkiLahko, da se motim, ampak mislim, da se do tekoče vode v Sloveniji da priti. Prav tako do gela za tuširanje, šampona ali mila. Deo je optional. Tudi oblačila se da oprati na roke (sama svoje blazerje vedno perem le na roke), če je pralni stroj pokvarjen in nimaš za novega. Razumem, da marsikdo nima, ampak za nekoga, ki je redno zaposlen, pa lahko upamo, da bo investiral v milo. Pustimo dišave, kakšni parfumi, za osnovno higieno gre. (Še nekaj: eno je nemarna oseba, drugo pa nekdo, ki je morda obupal nad življenjem in se mu vse, tudi higiena, zdi brez smisla. Takim je treba pomagati. Pa ne z darilnim setom!)

Ko smo ravno pri vonjavah, je na delovnem mestu preveč parfuma tudi izjemno moteč faktor.  “Če si našel/našla popoln omamen vonj, ni treba, da se vsi zadušijo v tem.” Dišave testiramo doma (razen, če si v tem poslu), ne tik preden se odpraviš na delo. (Guilty as charged, priznam, se je znalo zgoditi. 🙂 )

Tudi ob malici oziroma smrdljivih jedeh ala poli salama”, kot se je izrazila ena od prijateljic, lahko ljudje okoli zavijajo z očmi.

Ko delijo preveč zasebnih, intimnih stvari“Sodelavci, s katerimi si nisem najbolj blizu, včasih delijo informacije o točni uri, mestu in doživljanju seksa z možem/fantom/ljubimcem … Nisem jim fouš, res ne, saj sama ravno tako poskrbim za pestro dogajanje v spalnici, ampak določenih podob v glavi pač ne potrebuješ. Res ne, no.” S tem se kar moram strinjati, take stvari raje predebatiraj s svojimi prijatelji.

sodelavciKo ljudje niso team playerji. “Nekateri samo vztrajno ponavljajo, da so, v resnici pa jih mnenje in izkušnje drugih sploh ne zanimajo. Tu je potem tudi lenoba, zaradi katere moraš ti še več delati, namesto da bi se delo pravično razporedilo. Navsezadnje gre za tim, kajne?!” Največkrat, žal, ne.

Pričakujejo tvojo podporo, čeprav delajo nekaj, kar ni okej. “Sodelavka gre včasih prej domov in hoče, da jo ob svojem odhodu čekiram z njeno kartico, da je videti, kot da je ostala do konca ali pa celo podaljšala. S tem sem avtomatsko vpletena v nekaj, česar ne odobravam, vem pa, da če te ‘usluge’ ne naredim, se bom tej osebi zameril/a in zato lahko v kratkem pričakujem nož v hrbet.” 

Opravljanje. “Neumna vprašanja ala a si vidla, kako je oblečena … Če druge opravljaš meni, potem najbrž tudi mene drugim. V takem malenkostnem obnašanju pač nočem sodelovati.”

Hinavščina, šikaniranje, pomanjkanje komunikacije … “Zaradi naštetega je delo še bolj naporno in stresno, česar si nihče ne želi, in je posledično dolgoročno gledano slabo za vse vpletene, za podjetje in zaposlene.”

Agresivno znašanje nad okoljem. “Moti me ravnanje tistih sodelavcev, ki ne vedo, zakaj so kljuke. Butne vrata, da se cel štuk zatrese.” Jaz naprimer razmišljam dolgoročno … Če se bom nad nečem znašala, bo to kmalu treba zamenjati. Menjava vedno stane in (ko gre za dele stavb) je glasna. Hrupa pa ne prenesem in sem ob tem težko produktivna. Preventiva je torej tudi v tem primeru super stvar. Za sproščanje predlagam vadbo, npr. pilates. Call me 😀

Sodelavci, ki jih mame niso naučile počistiti stranišča za seboj. “Ne vem, zakaj imajo točno ti ponavadi tudi zelo pospešeno prebavo … To smo potem nekako rešile z napisi na vratih wc-ja. Najprej ni zaštekala, zdaj pa je malo boljše,” še pravi ena od anketirank.

Če smo še kaj pomembnega izpustili, lahko seznam dopolniš spodaj v komentarjih. 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja