Prijatelji, ki jih boš v življenju izgubil (in kako shendlat s tem)

Ljudje se ti v življenju “izmuznejo”. Tudi prijatelji, za katere si bil prepričan, da bodo vedno tu zate. Ko se pogovarjaš s seniorji in sam analiziraš svoje izkušnje, vidiš, da gremo vsi skozi podobne zgodbe. Kljub prizadetosti je vseeno treba biti pogumen in sočuten ter na tak način tudi vstopati v prihodnje odnose. Pa čeprav izpadeš naiven. Tako kot sem jaz, vedno znova, silly Bili … Pomembno je, da si pristen. Tako imaš vedno čisto vest, ne glede na različice zgodbic, ki krožijo okoli.

Prijatelji, ki so te razočarali. Večkrat. Milijonkrat.

Vsi jih imamo. Enega/eno, ali več takih. Nekoga, s katerim smo se smejali, jokali, morda tudi delali, ampak nekje globoko v sebi vedeli, da ti ta oseba ne želi dobro. Veš, čutiš. Mogoče se sama tega niti ni zavedala, a te je drugim vedno predstavila kot “nekaj manj” in jim za tvojim hrbtom razlagala, da nisi “all that”. Ne glede na to, da imaš to osebo najraje, da ji tisočkrat odpustiš vse, ker si pozitivec, in če daš na tehtnico, ti skupni prekrohotani momenti pomenijo vse … pa vseeno ne odtehta. Ker, če frend/ica ne more navijati zate, ko ti gre res dobro in poskuša tvoje veselje spremeniti v dvom … potem take osebe ne potrebuješ v svojem življenju.

Prijatelji, ki si jih TI razočaral/a.

Na delu slučajno spoznaš nekoga, ki se odziva na tvoje butaste stavke in se, tako kot ti, rada kulturno udejstvuje. In si misliš, ej, tole je pa kul. Ne glede na to, da po določenem času ne delata več skupaj, jo začneš ufuravati v svojo družbo kolegic, ki ti (zdaj veš) definitivno ne želijo dobro in s katero se ona, itak, ne ujame. Predvsem, ker kot zunanji opazovalec vidi, kaj vse je “narobe” z ljudmi, ki te obkrožajo, ti sam pa pač ne. Ker ne vidiš, da ti zavidajo tisto malo, kar ti v življenju uspe narediti. Zato pelješ svojo zgodbo naprej. Vmes pa prizadaneš njo … Anja, če to bereš, se ti iskreno opravičujem. I didn’t know any better.

Nekdo, ki ti je enostavno preblizu.

Dobro veš, na kaj oziroma koga ciljam. Zapri oči … ni treba izreči imena te osebe. Ne glede na to, da je model/prijatelj samski, v razmerju, ali že poročen in ima dva pamža, morda si v podobni situaciji tudi ti … Včasih pomisliš, kako bi bilo živeti z Njim? Nevarna misel. Sploh če in ko se vajine oči srečajo in oba čutita podobno. Nek del tebe zanima, kako bi bilo s to osebo. Samo en večer, kaj pa je to kaj takega?! Ampak veš, da ne bo šlo. Da moraš imeti distanco. Tako “prijateljstvo” ni mogoče. Ni zdravo, za obe strani. Zato je najbolje, da prekineš s tem in se osredotočiš na to, kar imaš.

Guru, mentor

Včasih naletiš na človeka, ki je nekaj več let na tem planetu. Bolj moder, učen posameznik, od katerega se lahko nekaj naučiš. In se. Potem pa je to to. Nekdo ti je pomagal, odlično za obe strani, in zdaj gremo lahko naprej. Nič hudega. Ti si kanček pametnejši in potrebuješ še več, guru pa bo to modrost prenašal še na druge.

Oseba, ki si mislil, da boš postal.

Vsak ima kot otrok neke predstave, kakšen bo kot odrasel … Ne boš. In nisi. Bodimo iskreni. Najverjetneje imaš manj, kot si si predstavljal, da boš imel pri teh letih, na vseh nivojih, silly us for dreaming SOOOO BIG. Ampak nič hudega!! Če živiš polno, pristno, nepopolno, včasih komplicirano življenje, si lahko srečen. Ker če vsaj občasno lahko delaš, kar ti paše in v delu uživaš, če si sposoben furat spoštljive odnose z bližnjimi, se trudiš kulturno udejstovati, si (ja, očitno imam nizka merila) zmagal. Integriteta in iskrenost do sebe in svojih bližnjih je nekaj redkega, nekaj, kar resnično cenim. To je tisto, česar si želim za vse, ker bi bil svet tako malce bolj prijazen. Ampak da prideš do tega, se moraš znebiti vseh idiličnih predstav in fantazij, ki si jih nabereš predvsem prek drugih. Potem pa se sčasoma izkaže, da se podcenjuješ. Da lahko ljubiš in resnično živiš, se moraš odpovedati ljudem, ki ti ne želijo dobrega, morda celo kraju, ki ti ne nudi tega, kar potrebuješ, sanj, ki nimajo več mesta v Tvojem življenju, in verzij sebe, ki niso več v stiku s teboj. Mogoče ni tisto, kar si si predstavljal, lahko pa je veliko več in boljše.

Kako shendlat z vsem tem? Baby steps. Pri nekaterih prijateljih je jasno, da ne bo šlo več naprej, ene odpišeš sam, ker je enostavno preveč, drugi te zjebejo, da ti še pol leta ni jasno, kaj dfak … ampak nič hudega. Vse to se dogaja vsem nam. Pomembno je, da se pomirimo s tem in gremo naprej. V nove odnose. Neprisiljeno. Pametnejši, kanček previdnejši in vseeno odprti. Hkrati pa še toliko bolj hvaležni za odnose z vsemi, ki zdržijo test časa in vseh jeb, ki jih doživimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja