Po ogledu filma Everest le še na Šmarno goro

Po ogledu filma Everest so se ljubiteljski pohodniki pošalili, da se od zdaj naprej podajo le še na Šmarno goro, vrhunski slovenski alpinisti pa so enoglasno pohvalili njegovo avtentičnost in osupljive posnetke, ki nas popeljejo na najvišji vrh sveta.

everest
(Foto: Karantanija Cinemas)

Včeraj zvečer je kinodvorana Cineplexxa Kranj postala streha sveta. Četudi jo je od najvišje točke našega planeta ločilo 8460 metrov, se je namreč zbrano občinstvo ob pomoči 3D tehnologije premierno povzpelo na Everest. Da je bila premierna projekcija, sicer posvečena slovenskemu alpinizmu, še toliko bolj posebna, je poskrbela tudi peterica vrhunskih alpinistov (od skupno 17), ki je to veličastno goro že osvojila – Marija in Andrej Štremfelj, Viki Grošelj, Matej Flis in Gregor Lačen. Po ogledu filma je presunjenost na obrazih obiskovalcev služila kot dokaz, da je ta več kot opravičil pričakovanja in navdušil z zgodbo, ki nikogar ni pustila hladnega, čeprav je vsakogar zmrazila do kosti. Prvovrsten kinematografski spektakel je od danes naprej na voljo na rednih sporedih slovenskih kinematografov.

everest
Marija in Andrej Štremfelj sta prvi zakonski par, ki se je povzpel na Everest.
viki groselj
Viki Grošelj z originalno opremo iz oprave Everest 79, ki sicer domuje v Slovenskem planinskem muzeju.

“Everest. Najpomembnejša gora mojega življenja. Moje sanje in resničnost. Takrat, daljnega leta 1979 nisem mogel niti slutiti, kako tesno bo moje življenje povezano z najvišjo goro sveta. Ne le na njenih prepadnih vesinah in grebenih, ampak tudi tu, v dolinah pod njo,” je dejal Viki Grošelj.

O FILMU:

Režiser Baltasar Kormákur nam v filmu Everest približa resnično zgodbo o tretjem najbolj smrtonosnem dnevu v zgodovini Everesta, ki je terjal osem življenj. Tragedija, ki je v svetovni javnosti sprožila prvi val polemik o komercializaciji vzponov, se je na najvišji točki sveta odvijala 10. in 11. maja leta 1996. Takrat sta namreč dve različni ekspediciji padli v milost in nemilost enemu najhujših snežnih viharjev, kar jih je kdaj zabeležila človeška rasa. Everest nam bo ob pomoči osupljivih posnetkov v 3D tehnologiji in izjemne igralske zasedbe približal agonijo alpinistov, ki so bili v krutem okolju, kjer človeška telesa dobesedno umirajo, soočeni z nemogočimi ovirami. V primežu smrtnega strahu se je njihova vseživljenjska obsedenost po osvojitvi te veličastne gore preobrazila v nepredstavljiv boj za golo preživetje.

Na najvišji točki sveta temperatura pade na -40 stopinj, raven kisika pa za kar 60 odstotkov …

Mount Everest s svojimi 8.848 metri že od nekdaj predstavlja ultimativno preizkušnjo za alpiniste z vsega sveta. Vrh gore, ki je v Nepalu znana kot “čelo neba”, v Tibetu pa kot “mati vesolja”, sta 29. maja leta 1953 kot prva na svetu osvojila novozelandski alpinist Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay. Kot prvima Slovencema je to 13. maja 1979 uspelo Andreju Štremflju in Nejcu Zaplotniku.

aswin
Aswin K. Shrestha (častni generalni konzul Nepala v Sloveniji), Janez Dovžan (alpinist, ki je leta 1975 stal na prvem slovenskem osemtisočaku Makaluju) in Tone Škarja (vodja več slovenskih himalajskih odprav)

V zadnjih 62 letih je vrh osvojilo čez 4.000 posameznikov, pri tem pa je Everest postal zadnje počivališče za okoli 250 alpinistov.

O ZGODBI:

“Še nekaj dni in boš do konca življenja človek, ki je prišel na vrh.”

Tragedija iz leta 1996 je kar 18 let, vse do lanskoletne katastrofe, veljala za najbolj temačen in žalosten dan v zgodovini Everesta. Njena zgodba je bila v preteklosti že povzeta v dokumentarnem filmu in knjigah izpod peres preživelih, sedaj pa bo v osupljivi 3D tehnologiji zaživela še na velikem platnu.

V filmu Everest spoznamo vodji obeh odprav Scotta Fisherja (Jake Gyllenhaal) iz Mountain Madness ter Roba Halla (Jason Clarke) iz Adventure Consultants. Obe skupini sta šteli vsaka po tri vodiče in osem klientov. Noben od klientov iz Adventure Consultants ni imel izkušenj z vzponi na 8.000 metrov, le trije od njih pa so se v preteklosti že spopadli z visoko himalajsko nadmorsko višino.

Skupaj z njimi se pripravljamo na vzpon njihovega življenja in spoznavamo motive, ki so jih privedli na ta najnevarnejši kraj na svetu. Ko vodji odprav spoznata, da je zaskrbljujoče veliko število alpinistov izbralo isti dan za vzpon, skupaj kar 34, se odločita, da bosta združila moči.

Sprva so obeti odlični, prvi zapleti pa se pojavijo zaradi vmesnega popravljanja vrvi, kar povzroči zamudo pri doseganju vrha. Takrat narava pokaže svojo najbolj kruto stran. Alpiniste med spustom z gore zajeme eden najhujših snežnih viharjev, kar jih je kadarkoli zabeležila človeška rasa. V napetem boju za preživetje lahko le nemo opazujemo grozo in trepet na obrazu ekipe v baznem taboru, ko možnosti za srečen konec kopnijo z vsako pretečeno sekundo.

“Ljudje nismo narejeni za gibanje na višini Boeinga 747.”

Everest ni le film o katastrofi, je tudi testament o silni želji po nadvladi naravnih elementov, ki včasih meji na norost. Je zgodba o predanosti, kljubovanju usodi ter brezmejni moči človeške volje, ki ne bo nikogar pustila hladnega, četudi vsakogar zmrazi do kosti.

Doživi Everest v 3D – na rednih sporedih naših kinematografov od 24. septembra 2015.

Zanimivosti:

  • Film je svetovno premiero doživel na 72. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah.
  • Snemanje je potekalo v studih v Rimu in Veliki Britaniji, v italijanskih Alpah ter ob vznožju Everesta v Nepalu.
  • Zaradi uničujočega aprilskega potresa v Nepalu ima film tudi dobrodelno noto. Poleg pozivov k darovanju sredstev se bodo zvrstile tudi dobrodelne projekcije, namenjene pomoči.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja