Pirellijev koledar 2016 časti prave ženske

Ne pravim, da supermodeli niso prave ženske, zato prosim, ne me narobe razumeti. Se bo pa večina najverjetneje strinjala, da se je povprečni ženski izjemno težko približati nerealnim, fotošopanim podobam, ki nas danes obkrožajo. Zato je Pirellijev koledar za leto 2016 presenetil, če ne celo šokiral, ko je podprl idejo fotografinje Annie Lebowitz in se odmaknil od tradicionalnih golih, “popolnih” teles ter na slavne črno-bele fotografije postavil prave, oblečene! ženske, ki slavijo ženskost, njihovo moč in doprinos v vsej svoji veličastnosti.

pirellijev koledar
Tavi Gevinson, avgust

Od prve izdaje leta 1964 je danes vsem znan Pirellijev koledar na svoje strani vedno dajal okusne slike večinoma razgaljenih top modelov, ki jih je ujel objektiv znanih fotografov. 43. izdaja pa je nekaj povsem drugega. Hude, na prvo žogo popolne nagice so tokrat zamenjali portreti oblečenih pisateljic, filmskih ustvarjalk, umetnic in filantropinj. Tako so za leto 2016 pozirale komičarka Amy Schumer, teniška legenda Serena Williams, ustanoviteljica spletne revije Rookie Tavi Gevinson, glasbenica Patti Smith, umetnica in aktivistka Yoko Ono, pisateljica Fran Lebowitz, Natalia Vodianova – brez supermodelov pač ne gre, predsednica Lucasfilma Kathleen Kennedy, kitajska igralka Yao Chen, finančna mogotka Mellody Hobson, režiserka in scenaristka Ava DuVernay, zbirateljica umetnin in predsednica MoMA PS1 Agnes Gund z vnukinjo Sadie Rain Hope-Gund in iranska vizualna umetnica Shirin Neshat

pirellijev koledar
Ena od redkih razgaljenih, Amy Schumer, december

Kot omenjeno je za pomanjkanje golote v Pirellijevem koledarju za 2016 odgovorna Annie Lebowitz, ki je na tiskovki dejala: “Pri Pirelliju so letos želeli narediti nekaj povsem drugačnega. Predlagala sem umetnice in komičarke ter se spomnila žensk, ki jih občudujem. Nihče od Pirellija ni smel v studio in nastal je močan set zelo preprostih portretov. […] Nobena ni smela izpasti kot da se trudi.”

pirellijev koledar
Patti Smith, november

Poudarila je tudi, da je – poleg tega, da so letos izpostavljene ženske, ki so ogromno dosegle, koledar videti bolj kot knjiga, saj so poleg slike dodali še odstavek o delu in vplivu vsake posameznice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja