Ob ogledu tega filma so robčki kar obvezna oprema

Preden sem uletela na novinarsko projekcijo filma Lev: Dolga pot domov (Lion), sem imela načrt: takoj, ko po ogledu pridem do prenosnika, se usedem in napišem recenzijo. Ker, ej, če o tem filmu, ki je prejel 6 nominacij za oskarja in na različnih prireditvah pobral lepo število nagrad, ne bom imela kaj za napisat … No, man plans god laughs. Ne spomnim se, kdaj sem se nazadnje v kinu tako poglobila v zgodbo, v igro, prikazana pristna čustva. Tudi svoja. Rollercoaster emocij! Proti koncu filma sem se ujela, kako preusmerjam pogled v temo na levi (fokus na real life!), da ne zahlipam na glas in zajokam kot vsi tisti “patetični” karakterji iz raznovrstnih oddaj, iz katerih se večina na Facebooku dela norca. Komaj sem se zadrževala. “Ej, znam bit profesionalna, tukaj sem ‘službeno’, jokajo itak samo mevže”, ipd puhlice, ki tokrat niso šle skozi. Tudi za marsikaterega novinarja/novinarko na sedežih za menoj.

robcki

Ko sem iz kina Komuna odkorakala s kvazi poker face izrazom, sem na Slovenski cesti doživela pravo katarzo, terapevtski napad smeha. Še dobro, da sem imela pajdašinjo poleg. Kateri sem še ves dan utrujala, da kako sem vesela, ker sem prisostvovala projekciji. Ker! Dobr! Film!

Zato ne bom bistrila. Čeprav si marsikateri pisec rad domišlja, da je ob pisanju recenzij globokoumen mislec, jaz v te vode tokrat ne bom šla. Prodorne misli prepuščam drugim. Ker kar koli bom napisala, ne bo fer do filma, se mi zdi. Raje kot tehtnim domislicam sem se tokrat prepustila čustvom. Ogled priporočam. Robčki skoraj obvezni. Enjoy!

Film je posnet po resničnih dogodkih, govori pa o neverjetni življenjski poti Indijca Sarooja in njegovem iskanju družinskih korenin. 5-letni deček se namreč med potovanjem izgubi in po dolgi poti z vlakom pristane v večmilijonski Kalkuti. Ker ne ve, kje je njegova družina, pristane na cesti, po številnih preizkušnjah pa ga naposled sprejmejo v sirotišnico. Sicer ga posvoji avstralska družina, a kljub srečnemu odraščanju se mu ves čas vračajo spomini na pravo družino. Da bi odkril od kje prihaja, se odpravi na nemogočo misijo iskanja svoje preteklosti, saj mu samo to lahko omogoči srečno prihodnost.

Scenarij je po spominih Sarooja Brierleyja, opisanih v knjigi A Long Way Home (Dolga pot domov), spisal Luke Davies, film pa je režiral z emmyjem nagrajeni Garth Davis. Igrajo Dev Patel, oskarjevka Nicole Kidman, za oskarja nominirana Rooney Mara, pa še David Wenham, Nawazuddin Siddiqui, Priyanka Bose, Tannishtha Chatterjee, Deepti Naval in Sunny Pawar.

Film je prejel 6 nominacij za oskarja, med drugim za najboljši film, najboljši prirejeni scenarij, najboljši stranski igralec (Patel) in najboljša stranska igralka (Nicole Kidman).

Ko sta Emile Sherman in Iain Canning iz podjetja See-Saw Film prvič slišala resnično zgodbo o tem, kako je Saroo iskal svojo biološko mater in dom iz otroštva, sta takoj zaslutila, da bi iz nje lahko nastal čudovit film. “Gre za eno tistih zgodb, ki gane prav vsakega, ki jo sliši. Za neverjetno zgodbo, ob kateri vsakdo dobi kurjo polt, saj v vseh nas prebudi nekaj prvinskega – potrebo po domu in po zavedanju, kdo smo,” pravi Sherman. Njegov kolega Canning dodaja: “Takoj ko sva jo slišala, sva vedela, da morava dobiti pravice. Prebrala sva rokopis Saroojevih spominov, v katerih je bil brez dvoma najbolj neverjeten konec.”

Sherman je prepričan, da so ustvarili film, ki je zvest zgodbi. “Na ta film sem neizmerno ponosen. Neverjetna zgodba o materah je, o prvinskem nagonu najti dom. Daje vpogled v življenje posvojenih otrok, in upam, da bodo zahodne države dojele, kako potrebne in koristne so posvojitve. Nešteto otrok je, ki nikdar ne najdejo ljubeče družine, in nešteto je družin, ki si želijo otrok.”

V Indiji se vsako leto zgubi prek 80 tisoč otrok. Podjetje See-Saw Film v ta namen izkorišča medijsko pozornost, ki ga prinaša film, in sodeluje z mednarodno priznanimi organizacijami za podporo otrokom v Indiji in drugod po svetu.

V slovenskih kinematografih od 2. marca 2017.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja