Navade zdravih in fit žensk

Čeprav se je poletje poslovilo, še ne pomeni, da se lahko čez zimo razlezemo, ker bomo itak navlekle sloje oblačil, ki bodo prekrila vse pregrehe. Potem pa spomladi spet v panično branje vseh mogočih člankov z nasveti ter obsedenost s hrano in ekstremnimi načini vadbe, ki so primerne le za profi športnike in ne rekreativce. Točno veš, o čem govorim, kajne? 🙂 Da se to ne zgodi, je treba fokus z vseh mogočih diet preusmeriti na razvijanje telesu prijaznih navad, ki bodo telo negovale. Malo sem spraševala naokoli in brskala po spletu, kakšne so navade zdravih in fit žensk, in tu je povzetek njihovih modrosti.

navade
Molly Sims

Trik je v ravnovesju

Zdi se mi, da je trenutno aktualno zmotno prepričanje, da mora super fit življenje biti polno nekih ekstremov – telovaditi več ur dnevno, skoraj nič jesti, ali pa popolnoma izključiti določena živila, se čim manj družiti s prijatelji in družino, da te ti ne zapeljejo v skušnjavo, … A vse to je ravno nasprotno od tistega, kar počnejo resnično zdravi in fit ljudje. Hrano in vadbo taki namreč obravnavajo kot način, s katerim telo razvajaš. To pomeni gibati se vsaj pol ure na dan (šteje tudi hoja, kolo), jesti raznoliko in zmerno, biti v družbi pozitivnih ljudi, ki jih imaš rad, piti veliko vode. Vse skupaj res ni treba zakomplicirati do konca.

Prigrizki naj bodo v bližini

“Vse nosi s sabo. Prigrizke kot so mandlji, jogurt, korenček, spravi v torbo. To namreč delam jaz in ogromno ostalih manekenk in igralk, saj ne želimo biti v situaciji, ko smo tako lačne, da zagrabimo prvo nezdravo stvar,” je dejala model in igralka Molly Sims.

Vsakodnevne situacije spremenijo v priložnost za vadbo

“Ko le dobim priložnost, naredim par počepov, in tako razpršim vadbo, ali raje skrb za telo, na cel dan. Npr., če sedim, naredim nekaj trebušnjakov, za zadnjico poskrbim tako, da dvigujem noge, ko se ličim ali se ukvarjam s frizuro, dodam nekaj pliejev, ko si umivam zobe. Ko grem na sprehod, pa spravim uteži na gležnje in/ali zapestja. Ko se pogovarjam po telefonu s prijateji, naredim nekaj izpadnih korakov,” je svoj način razložila plesalka, pevka in igralka Julianne Hough.

navade
Julianne Hough

Glasba je odličen motivator

Vsak, ki je bil v fitnesu, ve, kakšno glasbo tam vrtijo. Ampak ni nujno, da ti to ustreza. Je res? Mogoče nisi za Salomonov DJ time tip glasbe in ti ustreza nekaj počasnejšega, ali bolj rokerskega. In s tem ni nič narobe. Izberi vadbo, inštruktorja, studio, ki ustreza tebi. V manjših skupinah je namreč večja možnost, da bodo glasbo prilagodili tvojim željam. 😉

Odločijo se za aktivnejšo opcijo

“Skrivnost” je v malih stvareh in odločitvah. Če le lahko, pojdi po stopnicah namesto z dvigalom. Peš ali s kolesom do trgovine ali službe, namesto z avtom ali avtobusom. Saj razumeš …

Jedo zmerno in raznoliko hrano

Bodimo iskreni, od vseh informacij, kaj je prav in kaj ne, se ti danes lahko zmeša. Marsikomu se tudi je. A vsak senior s kančkom pameti ti bo povedal, da se je treba prehranjevati zmerno in v telo vnašati čim bolj raznoliko hrano. Ne kompliciraj je vodilo, pravijo.

Vzamejo si čas zase

Ko se enkrat začneš poslušati, hitro ugotoviš, kaj ti ustreza in kaj ne. Enim čas zase pomeni, da meditirajo, drugim, da pletejo, tretjim, da se samo naspijo. Karkoli že je, če prispeva k dobremu počutju, si to le privošči. Ampak saj veš, tudi tu velja upoštevati modrost ničesar preveč. 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja