Na podstrešju odkril fotografije vsakdanjega življenja iz leta 1950 v NY

Leta 2009 je Soren Larson brskal po tetinem podstrešju in odkril pravi zaklad. Njegov dedek Frank Oscar Larson je bil namreč amaterski fotograf, ki je v petdesetih letih prejšnjega stoletja na newyorških ulicah ustvaril nešteto enkratnih fotografij.

fotografije
Tri gospodične čakajo na fotkanje v fotostojnici, leta 1954. (Foto: Queens Museum of Art/Frank Oscar Larson)

Izjemna zbirka slik je bila od Frankove smrti leta 1964 shranjena na podstrešju. Soren je po odkritju razvil nekaj negativov in jih odnesel v Muzej umetnosti v Queensu, NY. Črno-bele fotografije so po besedah omenjenega muzeja “tako univerzalne kot osebne”.

fotografije
Golobi se na deževen dan zbirajo na trgu Times Square, leta 1954.

V 50. letih je Larson delal kot revizor, a fotografiranje je bil njegov kreativni ventil, s pomočjo katerega je pozabil na stres vsakodnevne “9 to 5” službe. Čez vikend se je ponavadi zgodaj zjutraj odpravil na ekspedicijo – raziskoval je mesto in fotografiral življenje, ki ga je videl.

fotografije
Gospoda se v kavarnici blizu trga Times Square pogovarjata, april 1954.

Njegovega talenta prej niso opazili, sodeloval pa je na parih lokalnih tekmovanjih.

fotografije

Po Larsonovi smrti (umrl je zaradi možganske kapi) so podobe, ki jih je ujel v svoj objektiv, izgubljene ležale skoraj 50 let. Zdaj je njegova zajetna zbirka, na tisoče črno-belih fotografij, v rokah prej omenjenega muzeja in je končno prejela priznanje, ki si ga zasluži.

fotografije

Za še več njegovih fotografij klikni na today.com.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja