Kako se hodi v petkah

Nismo vsi za vse, to je jasno, zato tudi hoja v čevljih z visoko peto ni nekaj povsem naravnega za vse ženske. Če želiš izvedeti, kako se hodi v petkah, da si videti, kot da brezskrbno in lahkotno stopicljaš po mestnih pločnikih, makadamu IN razrahljani travi, beri dalje.

kako se hodi v petkah

(Foto: weheartit.com)

Prvo in najpomembnejše pravilo: izberi si čeveljce, ki so udobni! 

Vem, petke nikoli niso in ne bodo predstavljale enakega udobja kot je hoja bosih nog naokrog, pa vseeno. Naj te ne zavede lepota, cena in/ali znamka čevljev; probaj jih, naredi nekaj korakov, preveri, kako se celo telo obnaša, ko korakaš. Bo tvoj gleženj in stopalni lok prenesel višino teh petk? (Upam, da mi ni treba poudarjati, da nismo vsi enako grajeni!) Te pri prstih preveč stiskajo? Je tvoje stopalo videti kot utesnjena klobasa? Se rob čevlja nad peto zažira v ahilovo že po parih sekundah? Če glasek globoko v tebi pravi, da nekaj ne štima, potem je čas za preizkušanje drugega para.

Če si popolna začetnica, je hoja v čevljih s polno peto zelo dobra ideja, ker te petke stopalu nudijo večjo oporo. Spet moram poudariti, da moraš biti pozorna na višino – če možgani zaznajo, da si kar naenkrat 14 cm višja, rezultat stopicljanja najverjetneje ne bo najlepši.

Debelejša peta je tudi dobra ideja za začetnice, čeprav imam sama nekaj parov čeveljcev, ki so v tem stilu iz 70-ih in so veliko bolj neudobni kot stileto (tiste z zelo ozko peto).

Ko imaš svoj par, ali več deset teh, je čas za anatomijo. Poravnaj svoje telo! Ramena rahlo nazaj, izboči prsi (ne glede na velikost teh!), ne glej v tla, dvigni pogled in se nasmej, vključi trebušne mišice, sprosti boke in kolena. S strani se poglej v ogledalo: stopala, kolena, boki, ramena in ušesa morajo biti v vertikalni črti.

In zdaj še zlato pravilo kako se hodi v petkah po ravnem: peta, prsti, peta, prsti!!! Ko iz nevtralnega položaja stopal peto dvigneš za nekaj centimetrov “v releve” imaš občutek, da je treba stvari početi drugače, ampak ne. Ravno tako s stopalom stopiš prvo na peto in preideš na prste. Poleg tega obvezno delaj krajše korake. Ne kompliciraj. Naj bo naravno. (Dobra “predvaja” je hoja z bosimi nogami, saj s tem postavimo trdne temelje za petke. Peta, prsti, peta, prsti naj bo tvoja mantra.)

Stvari se spremenijo, ko hodiš po stopnicah. Kot prvo: ograja je tvoja bestička (najboljša prijateljica – opri se nanjo!). Na poti navzgor je teža na prstih, ker se zna zgoditi, da na stopnico stopiš s celim stopalom, a zaradi petke, ki je stopnico tokrat zgrešila, omahneš nazaj. Ko hodiš navzdol, pa na podlago položi celo stopalo – prsti in peta hkrati.

In kako se hodi v petkah po travi? Teža je na prstih, saj se pete (odvisno sicer od velikosti) zarijejo, in s tem uničujemo naše predrage kose, v katerih smo videti čudovito, in zelenico, za katero se naši gostitelji tako trudijo. Torej, če veš, da boš na določenem dogodku večino časa stala in hodila po travi, so čevlji s polno peto zelo dobra ideja.

Hoja po črti je nekaj, kar boste zasledile na spletu in kar se meni v vseh teh nasvetih “kako se hodi v petkah” zdi malce off. Črta je super, ampak jo razširite. Naj ne bo 10-centimetrska, ker je niti manekenke ne obvladajo, poleg tega pa je videti popolnoma nenaravno in velikokrat tudi ceneno. Vzemite si pravico do širine svojih kolkov. Ne bokov, kolkov. Potem pa samo še vadi, vadi in vadi, na različnih podlagah.

Še en nasvet za vse urbane bojevnice, ki vas zanima, kako se hodi v petkah: če se odpravite ven v teh, s seboj vseeno vzemite tudi zložljive balerinke, v katere smuknete takoj, ko po večurnem stopicljanju v vrtoglavo visokih čevljih bolečine ne prenesete več.

Dodajam še video, da dokažem, da se z vajo da vse. Trije tipi, plesalci, z nastopom, ki te sezuje. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja