Kaj točno pomeni, da bo samostojni podjetnik lahko imel le en transakcijski račun?

Samostojni podjetnik ima po novem zakonu o TRR od 1. januarja 2016 lahko le en transakcijski račun (namesto dveh ločenih – osebni&poslovni) in ta je lahko zasebni (namesto poslovnega). Kar nekaj člankov na to temo lahko najdeš na data.si, tu pa – samo za vas – poenostavljena in razumljiva razlaga. 😉

Kakšna je razlika in kaj to pomeni za sp?

Osebni račun (označen s črko A) na Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) zaradi varovanja osebnih podatkov ne bo javno objavljen, poslovni (račun vrste T) pa bo. Decit. Ne razumem, zakaj zganjate tako paniko glede tega. Številka tvojega transakcijskega računa je itak na računu, ki ga izstaviš podjetju po opravljenem delu, in to, ali je cifra objavljena na Ajpesu ali ne, ne igra nikakršne vloge pri izplačilu. Zato ne sprašujte neumnosti kot so: “Kako bo pa on vedel, kam naj mi nakaže?” Resno?!? 🙂

Kakšni so pogoji odpiranja transakcijskih računov? Takole so zapisali v enem od člankov na data.si:

Pogoje odpiranja in vodenja transakcijskih računov pri bankah določajo banke in Banka Slovenije. Pri tem v Banki Slovenije pojasnjujejo, da glede odpiranja transakcijskih računov ni posebnih zakonskih zahtev, morajo pa banke račune ustrezno označiti v skladu z namenom uporabe. “Ob tem je potrebno upoštevati določbe prvega odstavka 146. člena ZPlaSS in 4. člena Akta, ki določajo, da so podatki o transakcijskih računih samostojnih podjetnikov in zasebnikov, vpisanih v Poslovni register Republike Slovenije, javni in brezplačno dostopni preko spletnega portala AJPES,” pojasnjujejo na Banki Slovenije.

… kar ni ravno smiselno, saj v prvem delu Banka Slo pojasni, da ni posebnih zakonskih zahtev, potem pa doda, da mora trr sp-jevca biti javen na Ajpesu – torej po njihovo lahko uporablja le poslovnega? Kaj zdaj? Kako mi gre na živce, ko si pri nas lahko z obračanjem besed vsak po svoje interpretira te člene oziroma jih očitno sploh ne razume … Zato sem šla preveriti še sama in kopiram (skrajšano, da je bolj razumljivo, ni za kej;).

146. člen: (1) Podatki v registru transakcijskih računov, so javni in brezplačno dostopni na spletni strani Agencije (Ajpes). Določba prejšnjega stavka ne velja za osebne podatke fizičnih oseb. (2) Agencija mora varovati podatke o fizičnih osebah in njihovih transakcijskih računih kot zaupne v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov (3) Osebne podatke o transakcijskih računih fizičnih oseb lahko pridobijo: 1) osebe, ki so na podlagi pravnomočnega izvršilnega naslova upravičene predlagati postopek izvršbe zoper imetnika transakcijskega računa, 2) sodišča in drugi organi

Torej je, kar se bank tiče, to spet posebna debata. Pojdi na banko in jim reci, da hočeš odpreti osebni račun za sp, potem pa počakaj na njihov odgovor. Smeje ti bodo namreč rekli, da to ni izvedljivo. Čeprav je. 🙂 Bančniki vedo, da bodo samo s tvojim poslovnim računom na leto zaslužili najmanj cca 200 eur (vključno z vsemi plačili s tega računa), medtem ko z osebnim dobijo le desetino tega zneska. Itak, da ti bodo rekli, da si le odpri še poslovnega. And again, razlika je ta, da številka tvojega osebnga računa na Ajpesu ne bo objavljena. Kar pomeni, da boš moral/a poslovnem partnerju sporočiti številko transakcijskega računa, na katerega ti mora nakazati plačilo – kar itak narediš s poslanim računom (na računu, ki mu/ji ga pošlješ po opravljeni storitvi/delu, moraš navesti številko svojega transakcijskega računa).

Kako je z blokadami računov?

Ajpes sicer vodi register transakcijskih računov (RTR) v skladu z določili Zakona o plačilnih storitvah in sistemih (ZPlaSS) ter Akta o vzpostavitvi in vodenju RTR (Akt), na podlagi podatkov, ki mu jih posredujejo banke. V RTR so zbrani tako računi fizičnih kot pravnih oseb, vendar pa podatki o računih fizičnih oseb (računi z oznako A) niso javno objavljeni, dostop do njih pa je omejen.

Blokade Trr za s.p. (ki je na Ajpesu označena s črko R) so torej javno vidne le, če bo ta uporabljal poslovni račun.

Zakaj je to pomembno? Če hočeš nekega podjetnika preveriti, ga boš lahko le v primeru, da ima poslovni račun, saj je ta javno objavljen. Če si mala sp ribica, ki išče poslovne priložnosti, pa se tu lahko zatakne. Tvoj potencialni poslovni partner ima mogoče blokirane vse mogoče račune, ti pa tega ne veš in niti ne moreš preveriti, ker ima ta shady oseba odprte osebne račune, ki pa – že prej večkrat napisano – zaradi varovanja osebnih podatkov na Ajpesu niso objavljeni. (In zato na izplačila čakaš in čakaš in čakaš … in čakaš, vmes upaš, da se v osebi, ki ti je dolžna, najde vsaj kanček poštenosti in ti bo enkrat le plačala za opravljeno delo.) To je lahko velik minus, saj ne veš, s kom se spuščaš v posel. A če je oseba gnoj, bo v vsakem sistemu našla način, da gnoj tudi ostane, tako da … Previdno in po pameti.

Če pa si že opravil/a neko storitev, karkoli, za drugega in predolgo čakaš na plačilo, imaš še vedno možnost e-izvršbe, za več informacij o postopku klikni SEM.

Še enkrat, na hitro:

  • številka osebnega računa na Ajpesu ne bo objavljena
  • če hočeš, da je tvoj TRR objavljen na Ajpesu, odpreš poslovnega
  • če ti osebni račun blokirajo, na Ajpesu ne bo vidno
  • z osebnim računom ima sp-jevec manj stroškov kot s poslovnim (ampak grem stavit, da bodo banke v tem primeru zvišale stroške vodenja:)
  • +: za poslovni račun ti banka ob koncu leta pošlje izpis vseh aktivnosti, kar je odlično za tistega, ki ti dela bilanco, saj je vse skupaj bolj pregledno (če imaš veliko prometa, je poslovni račun bolj smiseln!)
  • -: za osebni račun pa moraš sam izbrskati vse podatke, ki so pomembni za bilanco, s čimer je več dela (ampak, če nimaš prav veliko dela/prometa in izstaviš mogoče 1 račun/mesec, je osebni transakcijski račun boljša opcija)

To so torej glavne razlike, okoli katerih je bilo preveč govora in komplikacij. Pa srečno!

(*Opombica: Pišem z vidika male sp ribice, ki kljub statusu samostojnega podjetnika še vedno dela za druge. Ne z, za. Torej, opravim delo, izstavim račun in čakam na plačilo. In če komu, jaz potem državi plačam. Prispevke. Podrejenih oz. kvazi zaposlenih nimam. To je to, zelo preprosto. Prepričana sem, da je takih sp-jevcev veliiikoooo …)

Če bi radi še kaj dodali, ali pa se vam zdi, da premalo problematiziram in preveč poenostavljam, le zapišite svoje misli spodaj v komentarje. Za vsako uporabno informacijo bomo vsi hvaležni. 😉

One thought on “Kaj točno pomeni, da bo samostojni podjetnik lahko imel le en transakcijski račun?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja