Kaj pohlepnim najemodajalcem ni jasno?!

Ni nas malo v tej državi, ki se upravičeno sprašujemo, kaj pohlepnim najemodajalcem ni jasno?! Vsi mi najemniki se zavedamo, da nekdo, ki oddaja svoje n-to stanovanje, hišo, hoče zaslužiti še nekaj dodatnih fičnikov za karkoliže, ker vsak evro prav pride. Ampak očitno “tem ljudem nikoli ni dovolj … make money, make money money!” Naj se obrača, itak! Ampak na račun tistega, ki nima?!? Na račun “mladeža”, ki ima ideje in zagon, bi rad ustvarjal in prispeval družbi, pa ne more, ker mora pohlepnemu najemodajalcu vsak mesec dati čisto ves prigaran denar? Ker če ne, pa pač živiš v pravi luknji. Jah, jeba. (Življenje se vrti v krogu in na koncu metaforično najebemo vsi, ne samo tisti, ki nimajo. Ni treba biti posebno pameten, da to dojameš. Fact.)

Kaj me je ponovno spomnilo na to sranje z najemanjem stanovanj in zakaj to pišem? V zadnjih treh mesecih je prijeten cca 30-letni par (prijazna, ustrežljiva gospodična z redno službo(!), ki zrihta VSE, in gospod, ki na vsakih par mesecev z veseljem izkuša radosti trdega, 16-urnega delovnika v tujini) iskal 1,5 – 2-sobno stanovanje v Ljubljani, ali hišo v njeni okolici, in po videnem še razširil obseg iskanja (bližina Lj je namreč pomembna zaradi njene službe). Postavila sta si budžet največ 500 eur za najemnino + stroški, ki v najemnino jasno niso všteti, in pripravljena sta bila plačati najemnino za pol leta vnaprej. Pol leta vnaprej!!! In tu ne računamo stroškov bivanja.

Tega ni, okej! Ni! To je redkost! Ker ljudje nimajo našparanih 3 tisoč evrov samo za to, da plačajo vnaprej kar vsakemu kretenu, ki bi si tega želel. Če imajo, verjemite, da bodo dobro premislili, komu bodo ta denar dali. In kljub temu so ju določeni najemodajalci odklonili. Ker sta namesto 600 ponudila 500×6 vnaprej. Pa koji ku*** bi vi radi?!?

In tu se začne cela saga z najemodajalci, ki me je v preteklosti dodobra razjezila in mi še danes pošteno dvigne pritisk. Morda je čas, da vas, iluminate, ki oddajate, nekdo razsvetli:

  • Stanovanja NE MOREŠ oglaševati kot nadstandardno samo zaradi tega, ker je kao na novo opremljeno z Ikea pohištvom! Ljudje nismo neumni, okej?! We’ve been around, we know shit and we google it.
  • Stanovanja NE MOREŠ oglaševati kot nadstandardno, če si v zadnjih 10-ih letih prepleskal stene, renoviral, obnovil pohištvo, zamenjal okna, vrata, pipo v kopalnici, jeben laminat, jasno?! Nič ni nadstandardnega v tem, da zadeve štimajo. To je osnova, ne nadstandard, jasno?! Ne podcenjuj inteligence ljudi!!!
  • Stara, razpadajoča stanovanja niso okej! Razbite ploščice v kopalnici niso hipsterski način izražanja edinstvenosti; kuhinje, ki nimajo hladilnika/zamrzovalnika/pečice, niso raj za ljudi, ki so radi eno z naravo in jedo samo surovo hrano; vhodna in ostala vrata & okna, ki razpadajo in prepuščajo vse živo, so vse prej kot vikendaško kul … in če si že tak/a car/ica, da oddajaš, poskrbi, da je prostor vsaj na približno liveable (google it, asshole), tak, v katerem bi sam/a lahko in z veseljem preživel/a vsaj nekaj dni. Ne gre, a?

Zdaj pa še k matematiki … ker ne prenesem, da ljudje podcenjujejo mojo, ali inteligenco drugih ljudi. Prilagam sila preprost in poenostavljen izračun za stanovanje, za katerega od nekoga zahtevate 600eur/mesec, čeprav je vsem kristalno jasno, da tega denarja ni vredno. Here goes …

Samo najemnina: 600 x 12 = 7200 eur

Stroški (pa rečemo, da je 150 povprečje/mesec, čeprav je vedno več, ampak okej): 150 x 12 = 1800 eur

Skupaj 9 tisoč evrov/leto za nekoga, ki najema. Za osebo, ki oddaja, pa lahko od 7200 odštejemo še davek, če igrajo po pravilih. Pa vsi vemo, da veliko teh ne.

In če posplošim, oseba, ki oddaja mimo pravil, na leto pobere 7 tisočakov čistega, v primeru, da za stanovanje nekdo res plačuje najemnino in potem še stroške. Če pa je stanovanje prazno, mora lastnik vseeno plačevati stroške, kajne? Torej lahko pozabiš na tistih sedem in k temu prišteješ še skoraj dva jurja evrov iz lastnega žepa. Ne razumem, kako je lahko to, da si v minusu za 2 tisoč evrov bolje, kot da stanovanje oddaš za 500 eur/na mesec nekomu, ki bo za to večno hvaležen in bo ravnal v skladu s tem.

Razložite, all you greedy mofos, kako je lahko bolje, da – namesto da zaslužiš 6 tisoč evrov minus davek – si 2 jurja v minusu? Lepo prosim.

(In če koga zanima razplet … ta prikupen par je potem našel resnično renovirano, dvosobno stanovanje za 450eur/mesec. Kar pomeni, da obstajajo najemodajalci, ki se zavedajo situacije, in ta moj #DailyRant za take očitno ne velja.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja