Izkusi prvo dozo grozljive slovenske Idile

Novica o prvi pravi slovenski grozljivki, ki bo od 1. oktobra naprej v kinodvoranah izvabljala krike groze, se je dodobra razširila po vseh kotičkih naše države in številne ljubitelje žanra nalezla s sladkim pričakovanjem. Sedaj njeni ustvarjalci stopnjujejo napetost z napovednikom, ki ponuja srhljiv vpogled v prihajajoče odkrivanje vse prej kot idiličnih skrivnosti odročnih gorskih kotičkov. Ogled napovednika bo vsaj za silo potešil lakoto najbolj neučakanih, ki pa lahko Idilo pobliže spoznajo že v sredo, 16. septembra, ko se bo v tekmovalnem programu premierno predstavila na 18. Festivalu slovenskega filma.

Izkusi prvo dozo grozljive slovenske Idile in si poglej napovednik …

O FILMU:

Celovečerni prvenec režiserja Tomaža Gorkiča je težko pričakovan in nadvse vznemirljiv projekt, ki kot dosledno žanrski film glasno naznanja premike v domači produkciji in za vedno spreminja slovensko filmsko krajino. Ponaša se z domiselnim in pomenljivim naslovom, saj slikovita narava odročnih kotičkov v svojih nedrjih skriva vse prej kot idilične skrivnosti. Film je prvo projekcijo doživel v Cannesu, svojo pot nadaljeval na Grossmannovem festivalu, sedaj pa ga 16. septembra ob 23.15 čaka še premiera na Festivalu slovenskega filma.

Prelomen datum za IDILO bo tudi 1. oktober ko bomo v prepričljivem scenariju, čudoviti fotografiji, srhljivi glasbeni podlagi in nihilistični mrakobnosti lahko uživali še v kinematografih širom Slovenije.

Za stvaritvijo Idile stoji režiser Tomaž Gorkič, ki se podpisuje tudi pod scenarij in montažo. Nastal je v produkciji Blade Production v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Strup produkcijo, 666 Productions in NuFrame. V glavnih vlogah najdemo mešanico novih in prekaljenih igralskih obrazov, ki jo tvorijo Nina Ivanišin, Lotos Vincenc Šparovec, Nika Rozman, Jure Drevenšek in Sebastian Cavazza.

O ZGODBI:

Prva prava slovenska grozljivka bo vsem ljubiteljem žanra nalila čistega žganja, ki bo krepko zapeklo po grlo in poskrbelo, da se bodo prizori groze vžgali globoko v spomin. V osrčju zgodbe se namreč nahaja prav srh vzbujajoča žganjekuha, ki jo domačini pod mogočnimi planinskimi vršaci izvajajo po starodavnem skrivnem postopku …

Amaterski fotomodel Zina se po prekrokani noči v družbi ambiciozne Mie, apatične Dragice in snobovskega fotografa Blitcza odpravi na modno fotografiranje v naravo. Na poti do lokacije srečajo nekaj čudaških domačinov, a se zanje ne zmenijo. Na idiličnem travniku, ki služi kot prizorišče fotografiranja, jih nato grobo napadeta domnevna lastnika travnika Francl in Vintlr. Tako se povsem običajno snemanje v naravi spremeni v neusmiljen boj za preživetje … 

Izkusi prvo dozo grozljive slovenske Idile

Idila preigrava tisti žanrski vzorec, pri katerem gre za grozljivo konfrontacijo ruralnega in urbanega. Pod osnovno strukturo zgodbe so subtilno umeščene nekatere pereče teme, s katerimi se srečujeta sodobna slovenska in tudi širša družba. Je temen odsev sveta, v katerem živimo.

*Zanimivost: Idejo o srh vzbujajoči žganjekuhi je režiser dobil pri močeradovcu. Za pridelovanje te pijače namreč še živega močerada polivajo z vročim žganjem, da počasi umira in pri tem izloča sluz, ki jo potem dodajo žganju.

TERMINI PRIKAZOVANJA:

  • PREMIERA: 18. Festival slovenskega filma, 16. september ob 23.15
  • KINEMATOGRAFSKA PREMIERA: 29. septembra ob 20.00 v Kinu Bežigrad
  • PRIHOD NA REDNE SPOREDE KINEMATOGRAFOV: 1. OKTOBER

Izkusi prvo dozo grozljive slovenske Idile

IGRALSKA ZASEDBA: Nina Ivanišin, Lotos Vincenc Šparovec, Nika Rozman, Jure Drevenšek in Sebastian Cavazza

  • REŽIJA in SCENARIJ: Tomaž Gorkič         
  • PRODUCENT: Zoran Dževerdanović
  • AVTOR GLASBE: Davor Herceg
  • DIREKTOR FOTOGRAFIJE: Nejc Saje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja