Dobra novica za vse, ki ne marate teka

Ker smo ljudje smotani in se neprestano obremenjujemo, namesto da bi uživali, pogosto razmišljamo o tem, da bi tukaj-zdaj odpravili tistih nekaj odvečnih kilc. In potem poskušamo. In nam ne uspe. Zato ena dobra novica za vse, ki ne marate teka.

dobra novica za vse ki ne marate teka

“Tek in sorodne aktivnosti preprosto niso alfa in omega porabe odvečnih maščobnih oblog,” pravi Miha Geršič, soustanovitelj spletne strani Popolna postava. Cilj pri hujšanju je namreč poraba odvečnih maščobnih oblog, zato samo aerobna vadba ni najboljša izbira. “Tek lahko celo škoduje vaši preobrazbi, saj se zaradi napačne prehrane velikokrat zgodi, da se za energijo začnejo porabljati celo mišice in ne maščoba, kar je najslabši možni scenarij,” še dodaja.

Kot pilates inštruktorica tudi sama vem, kar je Miha napisal – da so mišice glavni porabnik kalorij v našem telesu. On za oblikovanje čvrstega telesa priporoča visoko intenzivni intervalni trening (HIIT vadbo), kar je izjemno efektiven način pridobivanja sanjske postave. Več o njegovih nasvetih si preberi TUKAJ.

Sama bi dodala le še, da je treba tudi pri vadbi imeti življenjski pristop. Se pravi, če nisi oseba, ki z veseljem vadi vsaj 3x na teden in si sposobna to vzdrževati celo svoje življenje, potem tovrstna vadba ni zate. Zato razmisli o tem, kako bi lahko v svoj dan vnesla neke manjše spremembe: več hoje (do trgovine ali sosede pojdi peš, ne z avtom!), igre s psom ali svojimi otroci (frizbi?), uteži na nogah med hišnimi opravili, 20 dvigov svoje težke torbice vsak dan, vse šteje … Poleg tega obstajajo bolj umirjene vadbe kot so pilates, joga, tai chi, samo najdi si inštruktorja, ki ti ustreza.

dobra novica za vse, ki ne marate teka

In še nekaj o teku … Nekaterim predstavlja odličen odklop in sprostitev, drugi pa ob dolgočasni konstanti doživljajo nepopisne muke. Sama recimo ne znam držati ritma in grem takoj v šprint, ker sem od malega bolj za intervalne zadeve (ples, koreografije, šopaš minuto in pol ali 5, potem počivaš, potem pa spet) … Ljudje smo si različni in hvalabogu nismo vsi za vse.

Naš srček bo hvaležen za vsako telesno aktivnost, zato mu jo le privoščite.

Dobra novica za vse, ki ne marate teka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja