Dancehall pričara energijo poletja neglede na letni čas

Kljub temu, da ima dancehall s svojim nalezljivim eksotičnim ritmom že vrsto let izjemen vpliv na popularno glasbo, je še vedno dokaj nepoznana glasbena zvrst, vsaj v primerjavi s svojim predhodnikom – reggaejem. Dancehall, ki se je rodil na Jamajki v poznih sedemdesestih, je ime dobil po plesnih dvoranah (dance halls), v katerih so lokalni DJi in MCji takrat predvajali jamajško glasbo. Dancehall je izredno raznolik, unikaten in poln življenja. Je zelo iskren odsev kulture na otoku, zato so besedila temu tudi primerna in posledično včasih tudi problematična. Kot plesna zvrst je definicja svobode in kreativnosti, saj otočani dobesedno vsak dan kreirajo nove plesne korake. Te ločimo po obdobjih v katerih so bili ustvarjeni in pa tudi po načinu gibanja oziroma tematiki. Bolj kot sami koraki pa je pri dancehallu ključnega pomena energija in pa “attitude”. Ker je ples tako pomemben del te urbane zvrsti, glasbenikom velikokrat služi kot inspiracija in tako obstaja ogromno pesmi, ki so posvečene izključno plesnim korakom.

Tudi Slovenija ima svojo dancehall sceno in ena izmed predstavnic je plesalka Shee. Skozi življenje se je srečala z različnimi plesnimi stili, a ko je leta 2010 spoznala dancehall, je vedela, da je to to, kar je iskala skozi svojo plesno pot. Do sedaj je nastopala in vodila delavnice v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni, Črni Gori, Avstriji, Italiji in Veliki Britaniji, ter na festivalih in reggae-dancehall dogodkih kot so Exit Festival, Overjam International Reggae Festival, Sea Dance Festival, koncert reggae zveznika Anthony B-ja, SlovenJah Soundsystem Conference, Dub Lab itd. V šestih letih je obiskala mnogotere delavnice in se učila od najboljših jamajških in evropskih učiteljev kot so Orville Xpressionz, Latonya Style, Kimiko, Dansa Bling, Kool Ravers, Oshane Overload Skankaz, Craig Black Eagles in Andre Cosmic. Letos poleti pa bo uresničila svojo željo in odpotovala na Jamajko, kjer bo lahko v pristnem dancehall okolju nadgradila svoje plesno znanje, ter se naužila otoške glasbe in kulture. Leta 2013 je bila nominirana za najboljšo nejamajško plesalko dancehalla v kategoriji Favorite Female Dancer – Global Link, s strani jamajške plesne organizacije DanceJa Dance Awards. Je članica plesnih skupin Dubble Sickz Squad in Meneo Dance Group, s katerimi nastopa in vodi delavnice širom Balkana in tudi drugje.

Foto: Polona Kumelj
Foto: Polona Kumelj

Shee pravi, da tudi sama dancehall doživlja kot neusahljiv vir kreative in svobode, poleg tega pa je tako raznolik, da se lahko vsak najde v njemu. Najbolj jo je pritegnilo kulturno ozadje tega plesa in glasbe saj, kot sociologinja kulture, dancehall preučuje tudi s tega vidika. Več ko o kulturi ve, bolj ji je zanimiva in bolj si jo želi spoznati. Če se je tudi v tebi prebudilo zanimanje za dancehall, se lahko udeležiš njenega tečaja v Ljubljani, ki ga vodi že 6 let. Predznanje ni pomembno, zato poskusi nekaj novega in se prepusti melodijam Karibov. Nova sezona se začne 4. 10. 2016.

Meta O
Follow me

Meta O

Plesalka, anglistka, ljubiteljica avtentičnosti in zagovornica pravičnosti
Ustvarjalka vsebin na UR
Meta O
Follow me

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja