Bodi priča vzponu najbolj nevarne skupine na svetu

Prihaja težko pričakovana glasbena biografija, ki sledi meteorskemu vzponu in padcu skupine N.W.A ter nas popelje v zakulisje nastanka družbene revolucije, ki odmeva še danes. Bodi priča vzponu najbolj nevarne skupine na svetu tudi ti.

Bodi priča vzponu najbolj nevarne skupine na svetu
(Foto: Karantanija Cinemas)

Piše se leto 1986, ulice Comptona v Kaliforniji veljajo za ene najbolj nevarnih v državi. Pretresajo jih težke socialne razmere, brezposelnost, porast uporabe cracka, vseprisotno nasilje, obračuni tolp in kruta represija organov oblasti. Iz te navidezno brezizhodne kalvarije se rodi ena najbolj vplivnih glasbenih skupin vseh časov, ki zagrenjenemu in zatiranemu prebivalstvu geta podari tisto, kar krvavo potrebuje – GLAS. Pet mladeničev, oboroženih le z brutalno iskrenimi rimami in hardcore beati, je svoje frustracije prelilo v umetnost, si z razlogom prislužilo oznako najbolj nevarne skupine na svetu ter za vedno revolucioniralo glasbo. STRAIGHT OUTTA COMPTON je njihova zgodba. In to bomo na slovenski tribute premieri lahko detajlno spoznali že v ponedeljek, 17. avgusta, ob 19.00, v Kinu Bežigrad.

“Poveš resnico in ljudem se utrga.” Straight Outta Compton

Straight Outta Compton

Straight Outta Compton je ime debitantskega albuma revolucionarne skupine N.W.A, ki je navkljub prepovedi predvajanja na večini ameriških radijskih postaj dosegel dvojno platinasto naklado. Obenem je Straight Outta Compton naslov prihajajoče biografije, posvečene pokojnemu ustanovitelju Ericu Wrightu (Eazy-E) ter zapuščini skupine, ki je spremenila glasbo, ponesla gangsta rap v vse kotičke sveta in zanetila družbeno revolucijo. Glede na dogodke, povezane z rasnim nasiljem, ki zadnje čase pretresajo Ameriko, je ta še kako aktualna tudi v današnjem času.

  • SLOVENSKA TRIBUTE PREMIERA s predstavniki naše hip hop scene: ponedeljek, 17. avgust, ob 19.00, Kino Bežigrad
  • PRIHOD NA REDNE SPOREDE: četrtek, 20. avgust, v vseh slovenskih kinematografih

O ZGODBI:

Film nas popelje povsem na začetek, ko na ulicah Comptona spoznavamo osebne zgodbe petih mladeničev, ki bodo s skoraj svetlobno hitrostjo postali eksploziven glas zatirane in nasilno utišane generacije. To so talentirani glasbeni umetniki, naveličani življenja v getu in lačni sprememb. S svojo vizijo jih združi bivši diler Eazy-E, ki zaslužek od preprodaje drog preroško vloži v ustanovitev glasbene založbe. Meteorski vzpon članov skupine N.W.A (DR. DRE, ICE CUBE, EAZY-E, DJ YELLA in MC REN) se začne, ko lastne frustracije uporabijo kot kreativno gorivo za svojo umetnost in pogumno spregovorijo resnico o življenju v getu, ki jo do tedaj še nihče ni izrekel naglas.

Bodi priča vzponu najbolj nevarne skupine na svetu

Njihova brutalno eksplicitna besedila sprožijo številne polemike, saj naj bi poveličevala droge, nasilje in poniževanje žensk. Zaradi globokega sovraštva do policije in zlorabe oblasti, ki represijo nad prebivalstvom upravičuje v imenu vojne proti drogam, pa prejmejo še številne grožnje – celo s strani FBI-ja. Vseeno njihova priljubljenost strmo raste.

Mladostno zasanjani in osredotočeni le na glasbo ne opazijo, da jih po poslovni plati izkoriščajo, kar postane glavni povod za razpad skupine leta 1991. Vseeno pa njihova trajna zapuščina živi naprej, prisotna je še dandanes, ko številni umetniki glasno priznavajo, da je bil vpliv skupine N.W.A ključen tako za njihovo ustvarjanje kot tudi za revolucijo hip hop kulture.

ZANIMIVOSTI O PRODUKCIJI:

  • Pri nastanku filma so sodelovali vsi še živeči člani skupine N.W.A. Ice Cube in Dr. Dre kot producenta, DJ YELLA in MC REN pa kot svetovalca.
  • Projektu se je kot producentka priključila tudi Eazy-Ejeva vdova Tomica Woods-Wright.
  • Ice Cuba je v filmu upodobil njegov sin O’Shea Jackson Jr.

Igralska zasedba: O’Shea Jackson Jr., Corey Hawkins, Jason Mitchell, Neil Brown Jr., Aldis Hodge in Paul Giamatti

Režija: F. Gary Gray

Scenarij: Jonathan Herman in Andrea Berloff

Producenti: Ice Cube, Tomica Woods-Wright, Matt Alvarez, F. Gary Gray, Scott Bernstein in Dr. Dre

2 thoughts on “Bodi priča vzponu najbolj nevarne skupine na svetu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja