Bob Dylan praznuje 74. rojstni dan

bob dylan praznuje 74. rojstni dan
(Foto: Press)

24. maja leta 1941 se je v mestu Duluth v ameriški zvezni državi Minnesota rodil Robert Allen Zimmerman. Pod imenom Bob Dylan se je prelevil v vrhunskega pisca besedil in enega največjih glasbenikov vseh časov. Zrasel je v tako veliko legendo, da so njegove pesmi narekovale tako glasbeni kot tudi kulturni in družbeni tempo 20. stoletja. Danes Bob Dylan praznuje 74. rojstni dan, in kljub starosti njegova ustvarjalnost še vedno gori z močnim plamenom in ne pojema.

Glasbenik nedvomno predstavlja živo legendo in enega poslednjih glasbenih velikanov ter že vse od svojih začetkov velja za enigmo. Vseskozi ga spremlja pridih skrivnostnosti, ko izza svojega čemernega pogleda povsem nepredvidljivo spreminja tok glasbene zgodovine.

bob dylan praznuje 74. rojstni dan

V več kot pol stoletja trajajoči karieri je nanizal kar 36 studijskih albumov in prodal čez 120 milijonov plošč. Njegov zadnji studijski album Shadows In The Night, ki je izšel februarja letos, je že v prvem tednu osvojil vrh britanske lestvice. S tem je Dylan postal najstarejši glasbenik, ki se lahko pohvali s 1. mestom na omenjeni lestvici, hkrati pa je obeležil tudi neverjetnih 52 let, odkar si je to čast priboril leta 1963 s svojim prvim albumom Freewheelin’ Bob Dylan.

V svoji bogati karieri je prejel neštete nagrade, poklone in prestižna priznanja: od leta 1988 je član Rock’n Roll Dvorane slavnih, revija Rolling Stone ga je proglasila za drugega največjega glasbenika vseh časov (na prvem mestu so The Beatles), njegovo kultno pesem Like A Rolling Stone pa za najboljšo pesem vseh časov. Žirija za prestižnega Pulitzerja ga je kot prvega rockerja počastila za njegov velik prispevek k popularni glasbi in ameriški kulturi, ameriški predsednik Barack Obama pa mu je leta 2012 za njegove zasluge pripel najvišje državno priznanje – medaljo svobode in izjavil, da ni večjega glasbenika v ameriški glasbi.

bob dylan praznuje 74. rojstni dan

Kljub kultnemu statusu se Dylanu ne mudi v pokoj. Ponosni dedek devetih vnukov je pri častitljivih 74. letih še vedno na svoji “neskončni turneji”, v sklopu katere zadnjih 27 let v povprečju spelje okoli 100 koncertov letno. 25. junija bo nastopil tudi v ljubljanski dvorani Stožice, kjer bo s svojim bendom poskrbel za edinstveno glasbeno ekstravaganco.

Do takrat pa lahko njegov rojstni dan praznujemo s poslušanjem kultnih uspešnic …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja