Alergiki na gluten boste kmalu lahko neobremenjeno jedli navadno pico in pili pivo

Saj vem, pico v bistvu lahko že zdaj jedo … če uporabijo posebno moko brez glutena. Ampak kmalu vsem s celiakijo ne bo treba razmišljati o tem, saj je Hoon Sunwoo z univerze Alberta v zadnjem desetletju izpopolnjeval tabletko, ki bo vsem, ki so alergični na gluten, omogočila, da se s tem ne obremenjujejo več.

Vsi, alergični na gluten, bodo kmalu lahko neobremenjeno jedli navadno pico in pili pivo
(Foto: weheartit.com)

Velikokrat sem se o hrani pogovarjala z ljudmi, ki ne prenesejo glutena, in vsi se na začetku pretvarjajo, da so nadomestki prav tako okusni … potem pa čez nekaj sekund priznajo, da pogrešajo slajs pice, ki si ga privoščiš, ko ti zapaše, kozarec piva, ipd. No, zdaj naj bi si po zaslugi zgoraj omenjenega raziskovalca na vsake toliko lahko privoščili malce več spontanosti, brez spremljajočih prebavnih težav, glavobolov in vznemirjanja prebavnega trakta. Tableta namreč vsebuje protitelesa jajčnega rumenjaka, ki “objamejo” gluten, kar telesu dovoli, da ga prebavi brez težav.

Sunwoo sicer še vedno poudarja, da ne gre za zdravilo, ki bo to bolezen (ali raje stanje?) pozdravilo! In da se morajo vsi, ki so alergični na gluten, še vedno držati predpisane diete. Kar je gospod ustvaril omogoča le občasno razvajanje s hrano, ki vsebuje gluten.

Tabletko naj bi vzeli nekako pet minut pred jedjo, njen učinek pa traja le uro do dve (v tem času naj bi zaužili ta gluten 🙂 ). Žal pa zadeva ne bo na voljo še nekaj časa, saj se bo druga runda testiranja pričela šele naslednje leto. Držim pesti, da jim bo uspelo, saj vem, kakšno ugodje in zadovoljstvo ponuja “hluten”, kot ga izgovarja zabavni primorski kolega s celiakijo.

Znanost je res čudovita stvar, ni res?!

Aja, še to … te tablete niso za vse vas, ki sledite modnim muham prehranjevanja/diet, ki se samo pretvarjate, da ne prenesete glutena, ker bi radi shujšali, okej?! Okej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja