5 ikoničnih parfumov

Veliko vas je v klubu obsedenk, ki imate po 20 in več parfumov na pladnju nečimrnosti/toaletnem pladnju (btw slovenski prevodi so za en ku***! Let’s keep up, people!). In ne glede na okus in na to, da meni ali tebi osebno te dišave spodaj zaenkrat ne pašejo in jih nimaš v svoji zbirki, vam predstavljam 5 ikoničnih parfumov. Ti so redki, ki so zdržali test časa in so še danes – kljub visoki ceni in “starosti” – med najbolj prodajanimi.

5 ikoničnih parfumov vseh časov

Nina Ricci L’Air du Temps

Ta brezčasna dišava, zaradi katere je med drugim znamka Nina Ricci zaslovela, je ena izmed vodilnih dišav vseh časov. Parfum je bil ustvarjen na pobudo oblikovalkinega sina Roberta Riccija, ki je želel, da bi modna hiša vstopila v svet parfumov. Gre za cvetno-orientalsko dišavo, ki vsebuje nagelj, dopolnjen z bergamotko, rožnatim lesom, jasminom in vrtnico. Z notami cedre in sandalovine deluje v popolni harmoniji z vijolico in irisom. Mošus in jantar dišavi dodajata čutnost in ženstvenost.

5 ikoničnih parfumov

Yves Saint Laurent Opium

Ta znameniti parfum je postal bolj ali manj sinonim za izraz “orientalska dišava”, po tem se vse ostale zgledujejo. Na trgu je že od leta 1977, in zaradi obstojnosti je bila leta 2009 ustvarjena nova različica in nova steklenička, ki jo je ustvaril kreativni direktor blagovne znamke YSL. Opium je res močna, začinjena orientalska dišava. Glavne sestavine so bergamotka, jasmin, mandarina in mira. Ta dišava ni primerna za vsakdanje nošenje, kar pomeni, da jo uporabljaj le v dolgih zimskih večerih. Opium ni znan samo po vonju Orienta, ampak tudi po škandalu, ki ga je povzročilo njegovo ime. V ZDA je bila ustanovljena koalicija s kitajskimi Američani, ki je zahtevala spremembo imena in javno opravičilo od znamke, ki je za parfum uporabila ime droge, ki je uničila mnogo življenj na Kitajskem. Ampak ta akcija je imela nasprotne učinke, saj se je izkazala za odlično marketinško orodje (saj kot vemo škandal prodaja) in Opium je kmalu postal najbolj prodajan parfum.

Shalimar

Guerlain Shalimar

Jacques Guerlain je to nezamenljivo dišavo predstavil na Mednarodni razstavi dekorativnih umetnosti v Parizu leta 1925. Steklenička parfuma, ki jo je zasnovala Raymond Guerlain, je osvojila prvo nagrado na razstavi. Ime parfuma simbolizira ljubezen moškega in lepe ženske – ime je dobil po naslovu vrtov, ki jih je cesar Shan Jahan dal svoji ženi.  Po njeni smrti je bil v spomin zgrajen indijski tempelj Taj Mahal. Osnova parfuma je sestavljena iz vanilije, ki jo je Jacques Guerlain v parfumih ljubil. Torej če so mu prinesli svež izum – sintetično vanilijo (ethylvanilin), ni okleval in jo uporabil. Vanilija ustvarja popolno harmonijo skupaj z bergamotko in kadilom. Ta parfum je zelo intenziven in ima zavidno vzdržljivost. Gre za odlično in razkošno dišavo, tako da jo raje uporabljajte zvečer in ob posebnih priložnostih.

5 ikoničnih parfumov vseh časov

Jean Patou Joy

Francoski modni oblikovalec Jean Patou je to dišavo ustvaril leta 1930. Na trg je bila uvedena v času gospodarske krize in je bila predstavljena kot “najbolj drag in luksuzen parfum na svetu”. Zahvaljujoč parfumu je modna hiša Jean Patou preživela v času, ko je šla večina teh v stečaj. Dišava je postala konkurent najbolj prodajani – Chanel No.5. Parfum je bil izbran kot “najboljši parfum stoletja” v okviru FiFi Awards leta 2000 in je premagal največjega nasprotnika, prej omenjega Chanela petko. Izrazit cvetličen vonj parfuma Joy je ustvarjen iz 10.600 cvetov jasmina in 28 ducatov vrtnic – ta količina se namreč uporablja za proizvodnjo 30 ml parfuma. Te sestavine so dopolnjene z notami irisa, mošusa in sandalovine. Joy lahko uporabljate čez celo leto in je primeren za vse priložnosti, poleg tega je zelo obstojen. Tako vsaj pravijo.

chanel no5

Chanel No.5

Chanel No.5 je ikona, ki je skorajda ni treba predstavljati. Gre za legendarno, najbolj priljubljeno in najbolj prodajano dišavo  vseh časov. Če ti še ni všeč, verjami, da boš slej ko prej podlegla njegovemu čaru. No, tako pravijo. (Sama se očitno še uspešno upiram njegovemu čaru.)

To je prvi parfum Coco Chanel, ki ga je ustvarila v sodelovanju s kemikom Ernestom Beauxom, čigar predniki so izdelovali parfume na carskem dvoru v Rusiji. Sestavljen je iz več kot 80 sestavin (whoa!), kar je bil v času njegovega ustvarjanja resnično revolucionarni dosežek. Osnovne sestavine vključujejo jasmin, vrtnico, iris, ylang ylang, vanilijo, jantar in sandalovino. Ime parfuma je številka 5, ki verjetno izhaja iz njenega otroštva. Preživela ga je namreč v sirotišnici v Aubazine, ki jo je ustanovil cistercijanski red, ta pa daje velik poudarek na numerologijo. Številka pet ima za ta red mističen pomen in pojavljala se je povsod. Simboliko številke je prevzela tudi Coco in zato tako poimenovala svoj prvi parfum. Druga teorija pravi, da je gospodična iz petih različnih vzorčnih primerkov dišav, ki so ji jih prinesli “v pokušino”, izbrala ravno številko pet. Potem pa je Ernestu še dejala: “Svojo kolekcijo oblek bom predstavila 5. maja, ki je peti mesec v letu, zato bo ta vzorec številka 5 kar obdržal svoje ime, to nam bo prineslo srečo.” Kakorkoli že, to je danes ime, ki ga vsi poznajo. Ko pomisliš na parfum, večina od nas avtomatično pomisli na stekleničko Chanel No. 5. Ta “najboljši parfum na svetu” je bil priljubljen parfum seks bombe Marilyn Monroe. V oglasih zanj pa so se pojavile tudi igralke Catherine Deneuve, Nicole Kidman in Audrey Tautou.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja